prawdopodobienstwo - poker
jok: Jako fan pokera ma pytanie:
W talii jest 52 karty, trzymasz pare dwójek(2−2), jaka jest szansa ze w ciagu 3(flop) losowań
pojawi się dwójka(2).
2
2
2
2*49*48
2*48*50
+
+
=
+
+
50
49
48
50*49*48
50*49*48
2*50*49
14404
=
= ~12,2%
50*49*48
11760
Jaka jest szansa ze w 4 rzucie pojawi się dwójka?
Nara.
14 kwi 17:56
jok: up
14 kwi 18:33
Makaron:
14404
= 122%, więc raczej jest źle. xD
11760
14 kwi 18:39
jok: 117600 − literówka, jak zrobić to drugie?
a − szansa trafienia dwójki(2) w pierwszych 3 losowaniach
b − szansza trafienia dwójki w 4 losowaniu