PILNE
Baśka:

Oblicz sinα
14 kwi 17:35
rumpek:
Kąt |∡ADC| = α, zatem kąt |∡BDC| = 180
o − α
Stosuję teraz tw. cosinusów:
|CD| = x
1
o 5
2 = 2
2 + x
2 − 2 * 2 * x * cosα
2
o (4
√2)
2 = 5
2 + x
2 − 2 * 5 * x * cos(180
o − α) [ cos(180
o − α) = −cosα ]
1
o
25 = 4 + x
2 − 4xcosα
21 − x
2 = −4xcosα / : −4x , bo x > 0
2
o
32 = 25 + x
2 + 10xcosα
| | x2 − 21 | |
7 = x2 + 10x * |
| |
| | 4x | |
| | 10x2 − 210 | |
7 = x2 + |
| / * 4 |
| | 4 | |
28 = 4x
2 + 10x
2 − 210
14x
2 − 238 = / : 14
x
2 − 17 = 0
(x −
√17)(x +
√17) = 0
x = √17
| | x2 − 21 | |
Podstawiasz teraz pod cosα = |
| , jak będziesz miała wyliczone cosα pozostanie |
| | 4x | |
skorzystać z sin
2α + cos
2α = 1
14 kwi 17:43
filip: zastosuj twierdzenie cosinusów dla obydwu trójkątów i będziesz miała dwa równania, z których
wyliczysz cosα. jakby co to cos(180−α)=cosα
a później zamień cosinus na sinus
14 kwi 17:43
Basia:
oblicz pole trójkąta P np. z wzoru Herona
potem wyznacz sin(∡A) z równania
no a potem twierdzenie sinusów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo: (moim zdaniem łatwiej)
liczymy cos(∡A) z tw.cosinusów
sin(∡A) z jedynki trygonometrycznej
sinα z tw.sinusów
14 kwi 17:46