MALINA: znów wielomiany

i dziękuje osobom, które pomogły mi w poprzednich zadaniach.
1/x-2<7/8x
-2/x+2 : x+1/x
2-4=-3
2/3x-1 - 1+x/2-x=1
przekształć wzór i wyznacz v2
p1-p2=c(T1/v1-T2/v2)
13 maj 17:53
Artur: przepisujcie to jakoś z sensem

z nawiasami z nr zadań itd

x<-14
x=1/5
x=4/3
v
2 = (T
2*c)/(p
2-p
1-(T
1*c)/(v
1))
nie dam sobie głowy uciąć że się nie rąbnąłem .
13 maj 19:14
Jakub: 1/x-2<7/8x
1 7
--- 2 - < --
x 8x
8 7
-- - -- - 2 < 0
8x 8x
1 16x
--- - ------ <0
8x 8x
(1-16x)8x<0
Dalej jak tutaj
142
Nie zapomnij na koniec uwzględnić dziedzinę w rozwiązaniu.
13 maj 20:18
Artur: to tam ma być 1/x-2 czy 1/(x-2)
13 maj 20:45
Arnoldzik: Nie ma roznicy, ale chyba w zapisie sie uzywa 1/x-2
13 maj 22:11
Artur: jak nie ma różnicy ?!
1/x-2 ≠1/(x-2)
13 maj 22:52
Jakub: Zrozumiałem to jako (1/x) - 2, ale faktycznie mogło chodzić o 1/(x -2)
13 maj 23:43
MALINA: tam gdzie jest znak / jest kreska ułamkowaa
15 maj 19:41