Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć...
Paweł: Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć...
Witam. Mam wątpliwości co do takiego zadania. Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr
{1,2,3,4,5,6}, jeśli: −w każdej liczbie wystąpi cyfra 5. Cyfry mogą się powtarzać. Na lekcji
robimy w kwadratach, także proszę jakąś metodę, którą zrozumiem. Ja myślę, że powinno być tak:
|\Omega| = 5*5+5*5+5*5+5+1= 81 Ale nie jestem pewien, więc wolę zapytać. W zadaniu nie jest
sprecyzowane, czy ta cyfra ma wystąpić raz, czy np. nawet 3. Ja obrałem, że 3 razy.
14 kwi 17:06
Aga1.: Nie możesz sobie obrać.
W każdej wystąpi 5, oznacza,że 5 wystąpi jeden raz lub 2 razy lub 3 razy.
Gdyby 5 występowała 3 razy to byłaby tylko jedna liczba:555.
W innym miejscu rozwiązałam.
14 kwi 17:18
Basia:
liczba xyz
1.
5 występuje raz i tylko raz
mamy 5yz lub x5y lub xy5 i x,y,z = 1,2,3,4,6
co daje
1*5*5 + 5*1*5 + 5*5*1 = 75
2.
5 występuje dwa in tylko dwa razy
mamy 55z lub 5y5 lub x55 i x,y,z = 1,2,3,4,6
co daje
1*1*5 + 1*5*1 + 5*1*1 = 15
3.
5 występuje 3 razy
mamy 555
czyli
1*1*1 = 1
razem: 75+15+1 = 91
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inny sposób:
liczba wszystkich: 63
liczba takich w których nie ma cyfry 5: 53
szukana liczba: 63 − 53 = 216 − 125 = 91
14 kwi 17:21
Paweł: Aga1, chodzi mi, że może wystąpić i w cyfrze setek, i w cyfrze dziesiątek i w cyfrze jednostek.
Razem i odzielnie.
Czyli np. 5xx x5x xx5 ale i 555 55x x55 5x5
14 kwi 18:52