z
alex: prosze o pomoc! Naszkicuj wykres funkcji f ig(x)=−f(x).podaj punkty wspólne tych wykresów. a)
f(x)=|x| − 1 b) f(x)=|x|+2 dzięki mam pustke w głowie jak ma wyglądac ta tabelka, z jakiego
wzoru jąk zrobić pomuszcie.
14 kwi 16:57
think: alex... pomóżcie
można zrobić na pewno na kilka sposobów, ale do obu zadań pasuje mi idealnie taki:
1) rysujesz wykres y = x
2) wszystko co znajdzie się pod osią X−ów odbijasz symetrycznie nad oś, w ten sposób
otrzymujesz wykres funkcji y = |x|
3) w punkcie a) wykres funkcji y = |x| masz przesunąć o jedną jednostkę w dół, czyli cały
wykres przenosisz o 1 jednostkę w dół, natomiast w punkcie b) masz +2 co oznacza że y = |x|
przenosisz o 2 jednostki do góry
4) wykres funkcji g(x) otrzymujesz poprzez odbicie go względem osi X.
14 kwi 17:02