okrąg wpisany w czworokąt
natalia: Jak rozwiązać takie zadanie :stosunek długości przekątnych rombu jest równy 3:4. Oblicz
stosunek pola rombu do pola wpisanego w ten romb.
14 kwi 16:46
Aga1.: Przekątne d
1=3x, d
2=4x
Długość boku obliczysz z twierdzenia Pitagorasa
h rombu wyliczysz ze wzoru na pole
P=a*h
dokończ
14 kwi 17:01
Basia:

d,e − przekątne; a − bok; r − promień
d = 3x
e = 4x
a
2 = (
32x)
2+(2x)
2
a
2 =
94x
2+4x
2
a
2 =
254x
2
a =
52x
| | d*e | | 3x*4x | |
Prombu = |
| = |
| = 6x2 |
| | 2 | | 2 | |
Pr=6x2
P
rombu = a*h =
52x*2r = 5x*r
6x
2 = 5x*r
r =
65x
P
koła = π*
3625x
2
P−k = 3625πx2
| Pr | |
| = .................. |
| Pk | |
dokończ sobie
14 kwi 17:08