POMOCYY
Emilia: Na okręgu o promieniu 9 opisano trójkąt równoramienny o kącie równym 120stopni. Oblicz długości
boków trójkąta.
14 kwi 16:37
Emilia: nikt nie potrafii ?
14 kwi 16:46
think:

przy czym, po opuszczeniu wysokości w tym trójkącie mamy do czynienia z dwoma identycznymi
trójkątami prostokątnymi o kątach (30, 60, 90) korzystając z własności takiego trójkąta wiem,
że:
b = 2z
h = z
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *a*h = |
| *2z√3*z = z2√3 |
| | 2 | | 2 | |
a + 2b = 2z
√3 + 4z
r = 9
wylicz z i podstaw aby wyznaczyć a i b.
14 kwi 16:55
Emilia: a co oznacza z ?
14 kwi 16:58
think: można to uznać za skalę podobieństwa
14 kwi 17:03
Emilia: nie rozumeim..
14 kwi 17:08
think: oczywiście można byłoby zrobić to też tak:
bok b
ale zrobisz jak chcesz
14 kwi 17:10
think:

w trójkącie (30, 60, 90) boki tego trójkąta spełniają taką zależność, wynika to z tego, że
trójkąt ten jest połową trójkąta równobocznego.
14 kwi 17:12