Proszę o wytlumaczenie ;)
Lidka: Dziedziną funkcji f jest zbiór R.Wyznacz a tak,aby miejscem zerowym funkcji f była liczba
podana obok wzoru funkcji:
a)f(x)=0,5x−4a 4
14 kwi 15:55
Michau: a) f(x)=0
0=0,5*4 − 4a (miejsce zerowe=4 to takie gdzie dla x=4 f(x)=0)
drugi podstawiasz analogicznie
14 kwi 16:09
Lidka: jak wylicze to do końca to wychodzi,że a=2/4...mam to w ogóle dalej liczyc? i skąd wiesz,ze
miejscem zerowym będzie 4?
moze te pytania sa banalne ale pierwszy raz robie takei zadanie...
14 kwi 16:17