!!!!!!!!!!!!
Adam: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania
2sin2x+sinxcosx+3cos2x=3
14 kwi 15:36
Święty: 2sin2x+sinx*cosx+3(1−sin2x)=3
sinxcosx−sin2x=0
sinx(cosx−sinx)=0
...
14 kwi 15:41
Adam: a co wynika z tego, że sinx=cosx bo nie wiem?
14 kwi 15:46
Aga1.: | | π | |
sinx=0 lub sinx=sin( |
| −x)−−−ze wzoru redukcyjnego. |
| | 2 | |
14 kwi 15:49
Adam: czyli z pierwszego wychodzi tylko jedno rozw. x=0, ale nie umiem poradzić sobie z drugim?
14 kwi 15:50
Adam: wytłumaczysz jak mam postępować w drugim przypadku, bo już w pierwszym wiem, że są 3 rozw.
jednak
14 kwi 16:00
Adam:
14 kwi 16:07
Adam: Proszę o pomoc
14 kwi 16:20
Aga1.:
Równania elementarne mają nieskończenie wiele rozwiązań
sinx=0⇔x=kπ, k∊C
| | π | | π | |
x= |
| −x+2kπ lub x=(π−( |
| −x))+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
( korzystałam z takiego wzoru
siny=sinx⇔y=x+2kπ lub y=(π−x)+2kπ, k∊C.)
14 kwi 16:29
AS: Podaję ogólny sposób rozwiązania równania typu
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d*1
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d*(sin2x + cos2x)
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x − d*sin2x − d*cos2x = 0
(a − d)*sin2x + b*sinx*cosx + (c − d)*cos2x = 0 |:cos2x
(a − d)*tg2x + b*tgx + (c − d)*cos2x = 0
Podstawieniem tgx = t sprowadzamy równanie do postaci kwadratowej
(a − d)*t2 + b*tgx + (c − d) = 0
i dalej deltą
14 kwi 16:41
AS: Poprawka − w ostatnim równaniu przed podstawieniem tgx = t
(a − d)*tg2x + b*tgx + (c − d) = 0
14 kwi 17:16
rumpek:
Najłatwiej to zrobić:
sinx(cosx − sinx) = 0
sinx = 0 (wiadomo jak)
cosx − sinx = 0
cosx = sinx / : sinx
ctgx = 1
14 kwi 17:32
rumpek:
W ogóle to tak też można:
2sin
2x + sinxcosx + 3cos
2x = 3
2sin
2x + sinxcosx = 3 − 3cos
2x
2sin
2x + sinxcosx = 3(1 − cos
2x)
2sin
2x + sinxcosx = 3sin
2x
2sin
2x + sinxcosx − 3sin
2x = 0
sinxcosx − sin
2x = 0
sinx(cosx − sinx) = 0
14 kwi 17:35
AS: To jest szczególny przypadek,gdy c = d
14 kwi 17:57