funkcje wielomianowe
demoo: Po naszkicowaniu odpowiednich wykresów określ, ile rozwiązań ma równanie −x100−x2+1=0.
proszę o wytłumacznie
14 kwi 15:34
MQ: x100 to taka "parabola" "spotęgowana" 50 razy, więc zachowuje się jak x2
czyli −x100 będzie zachowywać się jak −x2
Ich suma będzie prawie tak wygladać jak −x100
a poniważ masz +1 więc wykres będzie wyglądać jak baaaaaaardzo wydłużona parabola −x2
podniesiona o +1, czyli będzie oś OX przecinac w 2 punktach, więc masz dwa rozwiązania.
14 kwi 15:45
demoo: nie wiem czy mogę ale jakbym to rozbił na coś takiego
−x100=x2−1
x=0 v x=1 v x=−1
14 kwi 15:47
AS: f(x) = −x100 − x2 + 1 = 0
Wyznaczam pochodną f(x)
f '(x) = −100*x99 − 2*x = −x*(100*x98 + 2)
Pochodna f'(x) = 0 dla x = 0
Dla x < 0 f'(x) > 0 a dla x > 0 f'(x) < 0
oznacza to,że dla x = 0 istnieje maksimum a więc krzywa
musi dwukrotnie przeciąć oś Ox.
Stąd musi posiadać dwa rozwiązania i tylko dwa.
14 kwi 17:03
Grześ: dobra, określiłeś ekstremum w punkcie x=0... a jaka jest wartość funkcji w tym punkcie, hę?
14 kwi 17:06
Grześ: uzasadnij dokładnie... oczywiście masz racje... ale dokładniej wytłumacz im to
14 kwi 17:07
AS:

Graficznie.
Rozpisuję na dwie funkcje
f(x) = −x
100 i f(x) = x
2 − 1
Wykresy wyjaśniają wszystko.
14 kwi 17:10
AS: Ojej − no to podstaw do równania funkcji
f(0) = −0100 − 02 + 1 = 1
14 kwi 17:12