6 pkt
QWERT: Punkty A = (− 5,9),B = (21,− 4),C = (21,6) są wierzchołkami trójkąta. Prosta zawierająca
wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D . Oblicz
długość odcinka BD .
14 kwi 15:34
Emilia: nikt nie potrafii ?
14 kwi 16:46
Aga1.: 1) napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2) Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt C.
3) Utwórz układ równań z tych prostych i rozwiąż go, otrzymasz punkt D
14 kwi 17:07
Emilia: 1) y= −0,5x − 6,5
2) z jakiego wzoru ?
14 kwi 18:45
Emilia: 21= 12 + b
b= 9
y= −0,5 + 9
?
14 kwi 18:51
Emilia: nie, pomylka :
y=ax+b
6=42+b
b=−36
y=2x − 36
y=−0,5x − 6,5
i co teraaz ?
14 kwi 19:18