rachunek prawdopodobieństwa
blondynki: W urnie U
1 mamy 4 kule białe i trzy kule czarne. W urnie U
2 mamy trzy kule białe, dwie kule
czarne i pięć niebieskich. Losujemy kule z U
1, a następnie z U
2. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch kul w tym samym kolorze.
prosimy o pomoc
14 kwi 15:08
blondynki: Nie możemy tego rozwiązać

Pomocy , pliss
14 kwi 15:13
blondynki: przynajmniej powiedzcie jakim sposobem, umiemy tylko dla jednej urny a nie mamy pojęcia jak
dla dwóch
14 kwi 15:26
Kuba: Zapis nie matematyczny ale dobrze tłumaczy to zadanie:
kule białe: urna1− 4 urna druga− 3, zatem 3*4=12
kule czarne: urna 1− 3 urna druga 2, więc 2*3=6
Niebieskie odrzucamy kule niebieskie bo nie możemy wylosować dwóch niebieskich gdyż nie ma ich
w urnie pierwszej.
Moc zbioru wszystkich kul to 7*10=70
Moc zdarzenia sprzyjającego (losowanie dwóch jednakowych) to 12+6=18
Prawdopodobieństwo to 18/70, czyli 9/35
Jeśli macie pytania, piszcie
14 kwi 15:43
Kuba: Matematycznie zapis mocy zdarzenia sprzyjającego powinien wygladać tak:
A``= 3*4+2*3=12+6=18
14 kwi 15:45
blondynki: o super

dzięki wielkie. Wszystko jasne. Pozdr
14 kwi 15:52