oblicz
mala: Dane są okręgi o równaniach (x−3)2 + y2 = 9 i (x−6)2 +y2 =9
a) wyznacz miary kątów BS2A i BS1A gdzie S1 i S2 są środkami odpowiednio pierwszego i
drugiego okręgu zaś A, B − wspólnymi punktami okręgów
b) wyznacz pole części wspólnej kół ograniczonych tymi okręgami
c) wyznaz współrzędne punktów A i B
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak wyliczyć zwłaszcza podpunkt a )
14 kwi 14:56
Bogdan:

R − długość promienia koła
Od pola wycinka koła o promieniu R i o kącie środkowym 60
o odjąć pole trójkąta równobocznego
o boku R, ta różnica jest polem odcinka koła zaznaczonego zielonym kolorem. Część wspólna
kół to 2 trójkąty równoboczne o boku R i 4 odcinki koła (zielone)
21 sty 01:46
Marcin:
| ⎧ | (x−3)2+y2=9 | |
| ⎩ | (x−6)2+y2=9 |
|
| ⎧ | x2−6x+9+y2=9 | |
| ⎩ | x2−12x+36+y2=9 | // Odejmuję stronami.
|
6x=27
x=4,5
Podstawiam za x do jednego z równań.
(−4.5)
2−(6*4.5)+9+y
2=9 ⇔ y
2=6,75 ⇔y=
√6.75 lub −
√6.75
A: (4,5;
√6.75) B:(4,5;−
√6.75)
Środek tych dwóch okręgów leży na prostej y=0, dlatego prosto jest wyznaczyć długości boków
trójkąta, z którego obliczymy kąt BS
2A
Ten trójkąt ma dwie przyprostokątne o długościach 1.5 i
√6.75
Z tzw twierdzenia pitagorasa, obliczamy przeciwprostokątną.
(1.5)
2+6.75=x
2 ⇒ 2.25+6.75=x
2 ⇒ x=3
| | 1.5 | | 1 | |
cosx= |
| ⇒ |
| ⇔ 60st. |
| | 3 | | 2 | |
BS
2A = BS
1A = 2x60st = 120st.
21 sty 03:08
jula: Jak obliczyć pole tego wycinka koła?
21 sty 23:27
jula:
22 sty 19:04