Udowodnij tożsamość trygonometryczną
wew: Witam. Mam problem z tożsamościami trygonometrycznymi. Łatwiejsze przykłady mi wychodzą, ale
już z nieco trudniejszymi mam problem... Chociaż pewnie i te nie są aż takie trudne, no ale...
Z góry dziękuję za pomoc:
| | sin2α + cos2α | |
a) |
| =ctgα+1 |
| | sin2 α | |
| | 1 | | 1 | |
b) (sinα+cosα)(tgα+ctg)= |
| + |
| |
| | sinα | | cosα | |
c) (tg
2α−sin
2α)ctg
2α=sin
2α
| | 2 | |
d) |
| =(1+tgα)2+(1−tgα)2 |
| | cos2α | |
Z tym przykładem sobie poradziłem, ale możecie sprawdzić czy ja to dobrze rozwiązuję:
e) (tgα−1)(ctgα+1)=tgα−ctgα
L=(tgα−1)(ctgα+1)=tgαctgα + tgα − ctgα − 1 = 1 + tgα − ctgα − 1 = tgα − ctgα = P
14 kwi 14:46
+-: wskazówki
a) (a2+b2)/a2=a2/a2+b2/a2
b)drugi nawias tgα=sinα/cosα; ctg=cosα/sinα do wspólnego mianownika w liczniku sin2α
+cos2α=..
następnie wymnóż przez to co w pierwszyn nawiasie uprość
c)tgα*ctgα=1 ; ctg=cosα/sinα
d)przekształć prawą stronę: tgα=sinα/cosα , w nawiasach do wspólnego mianownika następnie
podnieść do kwadratu wyrażenia w nawiasach i dodać oba ułamki ,które mają ten sam mianownik
e) prawidłowo
14 kwi 23:09