pomocy
aleksandra: z drutu o długości 48 cm.wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich
krawedziach równej długości.Oblic objetośc i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
14 kwi 14:25
MQ: a=48/8
h=a/√2
14 kwi 14:30
Ajtek:
P
c=36(1+
√3)
V=36
√2
14 kwi 14:30
aleksandra: a mogę prosić o rozwiązanie?
14 kwi 14:34
Ajtek:
W podstawie kwadrat o boku 6, ściany boczne, to Δ równoboczne o boku 6:
| | a | |
Zgodnie z tym co napisał MQ h= |
|
|
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | | a | |
czyli: V= |
| Pp*h= |
| *a2* |
| |
| | 3 | | 3 | | √2 | |
14 kwi 14:49
aleksandra: dzięki
14 kwi 15:06