matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Paweł:
√
2x+2
√
2x−1
−
√
2x−2
√
2x−1
, x>1
14 kwi 14:19
M:
8 lut 17:56
Goblin:
(
√
2x+2
√
2x−1
−
√
2x−2
√
2x−1
)
2
= =2x+2
√
2x−1
+2x−2
√
2x−1
−2
√
(2x+2
√
2x−1
)(2x−2
√
2x−1
)
= =4x−2
√
4x
2
−4(2x−1)
=4x−2
√
4x
2
−8x+4
=4x−
√
(2x−2)
2
=4x−|2x−2|=4x−2|x−1|
8 lut 20:57