v
QWERT: Punkty E = (3,− 1) i F = (5,− 5) są środkami dwóch sąsiednich boków kwadratu ABCD . Pole tego
kwadratu jest równe
A) 10 B) 25 C) 40 D) 100
14 kwi 14:06
Ajtek: 40
14 kwi 14:12
Klezmer:
jak to policzyłeś?
14 kwi 14:16
Ajtek:

Na palcach

.
Długość |EF|=
√20
Δ EBF jest prostokątny i |EB|=|BF|
Z tw. pitagorasa:
|EF|
2=|EB|
2+|BF|
2 ⇒ |EB|=
√10
|AB|=2*|EB|
P
k=|AB|
2
14 kwi 14:21
Mila: II sposób
|EF|=
√22+42=
√20
|AC|=2
√20
P=40
14 kwi 15:28
QWERT: to jest ten sam sposób
14 kwi 15:35
Ajtek: No nie ten sam, ja liczyłem z dł. boku, a
Mila z przekątnej

.
14 kwi 15:38