matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
aleksandra:
Dany jest ciąg arytmetyczny : −7, −4,−1.... pięćdziesiąty wyraz tego ciągu jest równy?
14 kwi 13:34
hhh:
Skorzystaj ze wzoru na n−ty wyraz ciągu: a
n
=a
1
+(n−1)r
14 kwi 13:51
Niki:
r=3 a
1
=−7 a
5
0
=a
1
+49r a
5
0
=−7+147 a
5
0
=140
14 kwi 15:21