ciąg
myślący: Dla dowolnego ciągu a
n oznaczmy S
n=a
1+a
2+...a
n . Udowodnić że jezeli a
n jest ciągiem
| | 1−qn | |
geometrycznym (q≠1) to Sn = a1 * |
| |
| | 1−q | |
udowodnić dwoma sposobami:
1 manipulując odpowiednią sumą (ten mnie bardziej interesuje)

2 za pomocą indukcji matematycznej
Takie jeszcze mam zadanko
14 kwi 13:30
Aga1.: Pierwszy sposób.
Wiadomo,że a2=a1*q, a3=aq2, ...an=a1*qn−1
Więc Sn=a1+aq+a1q2+a1q3+...+a1qn−1
mnożąc to równanie przez q otrzymujemy drugie równanie
qSn=a1q+a1q2+...+a1qn
odejmując stronami mamy
Sn−qSn=a1−a1qn
Dalej już sobie poradzisz.
14 kwi 13:39
myślący: a
q
?
14 kwi 13:47
myślący: no niewiem jak to dokonczyć
14 kwi 14:14
14 kwi 14:21
myślący: pomózcie
14 kwi 14:37
myślący: naprawdę nie wiem jak to skoonczyć nie mogę nic wymyslić...
14 kwi 15:05
Mila: S
n−qS
n=a
1−a
1q
n
S
n*(1−q)=a
1*(1−q
n) /:(1−q)
14 kwi 15:09
myślący: a ja robiłem jakieś obliczenia nie wiadomo jakie na cale strony zeszytu a tu tyle tylko trzeba
było.... dziekuję ci.
A za pomocą indukcji matematycznej dla n = k+1 to robię tak:
| | 1−qn+1 | |
a1+a2+a3+....+an+an+1 = a1 * |
| |
| | 1−q | |
dowód
| | 1−qn+1 | | 1−qn | |
a1* |
| = a1 |
| +n+1 |
| | 1−q | | 1−q | |
i też tu mam problem bo niewiem jak to udowodnic a wychodzą mi inne wyniki więc jak by to nie
był problem to
poproszę o pomoc
14 kwi 15:26
myślący: tam na koncu jest ... + an+1
14 kwi 15:28
Mila: | | 1−qn | |
a1+a2+a3+....+an+an+1= a1* |
| +an+1= |
| | 1−q | |
| | 1−qn | | 1−qn+qn*(1−q) | |
=a1*( |
| +qn)=a1 * |
| = |
| | 1−q | | 1−q | |
14 kwi 15:41