dynamika pkt materialnego
elena23: Fizyczka

Platforma kolejowa jest załadowana skrzyniami. Współczynnik tarcia statycznego między
skrzyniami, a podłogą platformy wynosi 0.25. Pociąg, w którego składzie znajduje się platforma,
jedzie z prędkością 50 km/h. Na jakim najkrótszym odcinku można zatrzymać pociąg, żeby nie
spowodowało to ślizgania się skrzyń?
14 kwi 13:15
elena23: 39,4m

14 kwi 13:35
MQ: Z bilansu energii.
Energia kinetyczna Ek musi być zamieniona na pracę W pokonania siły hamującej Fh.
Siła hamująca musi być nie większa od siły tarcia, bo inaczej skrzynki się zsuną.
Ek=mv2/2
W=Fh*s, gdzie s −− droga hamowania
F≤T −− siła tarcia
T=mg*f , gdzie m − masa skrzynek, g − przysp. graw., f − wsp. tarcia
Ek=Fh*s
mv2/2=Fh*s ⇒ s=mv2/(2Fh)≥mv2/(2mgf)=v2/(2gf)
Czyli najkrótszy odcinek smin=v2/(2gf)
14 kwi 14:14
elena23: dzięki
14 kwi 15:57