dla jakich wartości parametru a funkcja ta ma minimum równe 1?
bum : f(x)= x2 + ax +a
dla jakich wartości parametru a funkcja ta ma minimum równe 1?
14 kwi 13:01
Renia:
14 kwi 13:03
Ajtek:
| −Δ | |
| =1 gdzie a to cyfra stojąca przy najwyższej potędze, w tym wypadku a=1. Nie pomyl |
| 4a | |
z parametrem!
14 kwi 13:05
bum : Δ=a
2−4a
niestety nie wychodzi, a w odp. jest a=2 :c gdzie robię błąd?
14 kwi 13:11
Ajtek: Δ=b2−4ac,
14 kwi 13:13
ICSP: pomylił a z parametrem

Ewidentnie
14 kwi 13:14
bum : b=a
−4 *a *1 = −4a
a2−4a / : a
a−4
−(a−4)=−a+4
14 kwi 13:15
Ajtek: O rety!
a=1
b=a
c=a
14 kwi 13:17
Ajtek: Wróć
14 kwi 13:23
bum : tyle, że nie wychodzi mi 2.
14 kwi 13:25
bum : albo nie, już mam!

dzięki.
14 kwi 13:29
Ajtek: Dobra, zjedzony
− przed licznikiem:
Teraz powinno wyjść

.
14 kwi 13:29