rrownanie logarytmiczne
123: Oblicz x:
log3x = 2 − log132
14 kwi 12:40
ICSP: skorzystaj z tego że :
14 kwi 12:41
123: mi wycodzi x=
13 a w odp jest x=18
14 kwi 13:06
ICSP: pokaż jak liczysz
14 kwi 13:07
123: 2−log13=log32 − log32 / log313 = log313 no i z tego wynik ze x=13
14 kwi 13:27
14 kwi 13:29
ICSP: | | 1 | |
2 − U{log3 2}{log3 |
| = 2 + log3 2 = log3 9 + log3 2 = log3 18 |
| | 3 | |
14 kwi 13:30
123: czemu tam jest + ?
14 kwi 13:37
123: ?
14 kwi 13:42
14 kwi 13:56
Ajtek: | | log32 | | log32 | | log32 | |
2− |
| =2− |
| =2− |
| =
|
| | | | log33−1 | | −log33 | |
| | log32 | |
2− |
| =2−(−log32)=....
|
| | −1 | |
Jasne teraz?
14 kwi 14:05
123: ok dzieki dzieki
14 kwi 14:06
Ajtek:
14 kwi 14:08
123: a coś takiego, bo tez mi nie wychodzi ?
log2x + log2(x+2) = − log0,53
14 kwi 14:10
Ajtek: Dziedzina: x>0
−log
0,53=log
0,5−13=log
23
log
2x+log
2(x+2)=log
23
log
2[x*(x+2)]=log
23
x(x+2)=3
Dalej sobie poradzisz, pamiętaj o dziedzinie

.
14 kwi 14:17
123: dziekuję, juz rozumiem
14 kwi 14:52