KRIS: Wyznacz trapez równoramienny o najmniejszym polu powierzchni opisany na okręgu o
promieniu R; (pewnie trzeba tu użyć pochodnej - ale nie wiem jak i co z czym powiązać)
potrzebuję rozwiązanie do czwartku; ewentualnie proszę o wskazówki
13 maj 17:17
agatusia: jak ktos bedzie umial to zrobic to napisze.... nie musisz tego 50 razy pisac
13 maj 17:45
Artur: P=((a+b)2R)/(2)
P=(a+b)*R
R jest dane więc
(a+b)=min
z def (a+b)=2c
2c=min
c=min
d=(a-b)/2
d
2+(2R)
2=c
2
c=
√d2+(2R)2
√d2+(2R)2=min
d
2=min
d=0
0=(a-b)/2
0=a-b
a=b
13 maj 19:49
kris: dzięki wielkie za rozwiązanie zadanka
13 maj 23:58