matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skroc wyrazenie wymierne
Ajaj:
x
3
− 8
x
4
− 16
skroć wyrazenie wymierne podaj odpowiednie zalozenia( wynik podaj w najprostszej postaci)
14 kwi 12:31
Ajaj:
heelpp!
14 kwi 12:39
Mila:
x
4
−16≠0 x
4
−16=(x
2
−4)(x
2
+4)=(x−2)(x+2)(x
2
+4) (x−2)(x+2)(x
2
+4)≠0⇔ x≠2 i x≠−2
x
3
−2
3
(x−2)(x
2
+2x+4)
=
(x−2)(x+2)(x
2
+4)
(x−2)(x+2)(x
2
+4)
dokończ
14 kwi 14:44