mmmm
Roksana: Środek podstawy trójkąta równoramiennego o ramionach 25 cm i podstawie 14 cm jest równocześnie
środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta. Oblicz promień okręgu.
proszę o rysunek i rozwiazanie
14 kwi 12:16
Aga1.: Masz odpowiedź, chciałabym wiedzieć, czy nie pomyliłam się w rachunkach.
14 kwi 12:24
Roksana: 6,72 cm
14 kwi 12:28
14 kwi 12:35
ICSP: napisanie tego troszkę tutaj trwa

Spróbuj coś narysować i zrozumiesz
14 kwi 12:36
hwdtel:
| 49 | | R2 | |
| + |
| =1,rysunek zrobi Aga |
| 625 | | 49 | |
14 kwi 12:41
ICSP: ale wy komplikujecie
14 kwi 12:42
hwdtel:
Jeszcze nie zrobiła?
14 kwi 12:42
ICSP: Może pomaga w innym zadaniu
14 kwi 12:45
Roksana: dziękuje
14 kwi 12:55
ICSP: zaprezentuje najprostsze równanie pozwalające obliczyć ten promień :
24*7 = 25*R
r = 6,72
i koniec zadania
14 kwi 12:57
Roksana: dzięki
14 kwi 13:01
Roksana: a możesz napisać skąd się wzięło 24*7
14 kwi 13:02
ICSP: h − wysokość trójkąta = 24
7 − połowa podstawy
14 kwi 13:06
Aga1.:

h
2=25
2−7
2
h=24
Trójkąt czerwony i niebieski są prostokątne podobne, bo mają kąt α wspólny.
14 kwi 13:06
Roksana: Dzięki
14 kwi 13:07