Zadanie z funkcji kwadratowej
doodle: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że do jej wykresu należą punkty: A(1,2) B(−1,6) C(2,3)
moje częściowe rozwiązanie, wydaje mi się że błędne:
F(x)=ax2+bx+c , biorąc pod uwagę te punkty zrobiłem układ równań
2 = a + b + c / *(−1)
6 = a − b + c
3 = 4a +2b +c
−2 = −a −b −c
6 = a − b +c
3 = 4a + 2b + c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−+
7 = 4a + c
podstawiam sobie to do dowolnego równania np: 3 = 4a + 2b + c
3 = 7 + 2b
2b = −4
b = −2
i teraz jak już mam b, to wstawiam do dwóch dowolnych równań i mam prosty układ z dwoma
niewiadomymy... dobrze?
14 kwi 11:05
doodle: np:
−2 = −a −b −c
6 = a + 2 +c tyle że tutaj już mi nie wychodzi xD
14 kwi 11:07
Patronus: Jak masz
−2 = −a − b − c
6 = a − b + c
to dodaj stronami
otrzymasz
4 = −2b
b= −2
ale to już masz

6 = a + 2 + c
3 = 4a − 4 + c
I odejmując stronami
3 = −3a + 6
a = 1
6 = 1+2+c
c=3
14 kwi 11:14
doodle: hm wlasnie, z pierwszymi dwoma rownaniami nie wyszlo, z drugim i trzecim wyszlo, ciekawe czemu
14 kwi 11:17
Patronus: Bo z pierwszych 2 równań otzymałeś b, jakby się dało resztę wyliczyć to trzecie byo by zbędne
14 kwi 11:47