Rozwiąż równanie
Adam: Rozwiąż równanie
√x2−2x+1−2|x+3|+x+7=0
14 kwi 10:12
Święty: Wskazówka: √(x−1)2=|x−1|
14 kwi 10:15
Adam: mi wyszło tylko x=−7 to dobrze zrobiłem?
14 kwi 10:27
Adam: ? sprawdzi ktoś?
14 kwi 10:50
Adam: Proszę o pomoc
14 kwi 12:12
Aga1.: Rozpatrzyłeś trzy przypadki?, mnie wyszło w pierwszym −7, w drugim i trzecim rozwiązania należ
do przedziału.
Wrzuć rozwiązanie to Ci pomogę.
14 kwi 12:17
Adam: w drugim wyszło mi 1 ale odrzuciłem bo przedział to ≤−3,1) a w trzecim wyszło mi 0=0
14 kwi 12:51
Adam: czyli mam źle?
14 kwi 13:01
Aga1.: To ja się w drugim pomyliłam, Ty masz dobrze.
A w trzecim, wyszło 0=0, więc rozwiązaniem jest każda liczba rzeczywista należąca do
rozpatrywanego przedziału, czli x∊<1,∞)
Odp. końcowa to suma odpowiedzi cząstkowych
odp. <1.∞)U{−7}.
14 kwi 13:12
Adam: dziękuję
14 kwi 13:15