Stereometria- wyznaczyć objętość bryły
ADm: Dany jest trójkąt ABC o boku AB i kątach przyległych do tego boku 30 i 45 stopni. Trójkąt ten
obraca się dookoła prostej równoległej do boku AB i przechodzącej przez wierzchołek C.
Wiedząc, że AB=10, oblicz objętość powstałej bryły. Skorzystaj z zależności
sin75=
√2+√64.
Zależałoby mi głównie na wytłumaczeniu jak skorzystać z tej zależności sinusa. miło by było
gdyby była również interpretacja graficzna

dzięki z góry i czekam na odpowiedzi
14 kwi 02:29
ADm: interpretacja graficzna oczywiście tylko dla tego sinusa
14 kwi 02:31
ICSP: Masz do tego odp ?
14 kwi 02:42
ICSP: o
Ajtek jest więc powie mi czy :
| | 2000 − 1000√3 | |
V = ( |
| )* π |
| | 3 | |
14 kwi 02:45
ADm: chodzi mi tylko o zastosowanie sinusa. to wszystko
14 kwi 11:54
14 kwi 12:21
Ajtek: Co ja ICSP?
14 kwi 12:23
ICSP: hmm nie robiłeś tego zadanka?
14 kwi 12:24
Ajtek: Nie

.
14 kwi 12:29
Ajtek: Po przeczytaniu treści nie widzę tej bryły, tzn widzę, tylko nazwać jej nie umiem i żadnej
własności nie widzę

.
14 kwi 12:30
ICSP: walec z którego wycięto dwa stożki
14 kwi 12:32
Aga1.:

α=45
0
β=30
0
14 kwi 12:40
Ajtek: Moja trójwymiarowa wyobraźnia poleciała za daleko

,
ICSP wybacz, ale nie chce mi się
tego liczyć

. I jeszcze jedno, śmiem wątpić w to, że zrobiłeś gdzieś błąd w obliczeniach
14 kwi 12:46