wyznacz, ze wszystkie wyrazy w ciągu o wyrazie ogólnym an= 3n + 5/n +1 są większ
zaneta: kolejne, ktorego nie rozumiem
wyznacz, ze wszystkie wyrazy w ciągu o wyrazie ogólnym an= 3n + 5/n +1 są większe od 3
14 kwi 00:42
Paweł: an>3 czyli
| 3n+5 | |
| >3 (jeżeli to o ten ułamek chodzi) |
| n+1 | |
| 3n+5 | |
| >3 mnożysz obustronnie razy mianownik do kwadratu ( dlatego ponieważ każda liczba |
| n+1 | |
podniesiona do kwadratu jest nie ujemna a o to nam chodzi ponieważ gdybyś pomnożyła razy sam
mianownik to jeżeli mianownik by był <0 to by się zmienił znak nierówności więc żeby tego
uniknąć mnożymy razy mianownik do kwadratu)
14 kwi 00:49
zaneta: wychodzi mi rownaie, licze delte wychodzi n1=1/3 i n2= −2 i co dalej?
14 kwi 00:54
Paweł: jakie równanie ? to jest nierówność mi wyszło n>−1 a że n∊N+ więc dla każdego n, przynajmniej
tak mi się wydaje
14 kwi 00:57
Paweł: a sory w poleceniu jest wyznacz czyli jakby wykaż więc wszystko się zgadza
14 kwi 00:58
Mila: Paweł można pomnożyć przez ( n+1) bo n∊N+
3n+5>3(n+1)
3n+5>3n+3
5>3 prawda niezależnie co podstawimy za n ( oczywiście z dziedziny)
odp. n∊N+
Za pomocą równania kwadratowego też to samo wyszło, n>1/3 i n∊N+
czyli dla n∊N+
14 kwi 01:00
Paweł: no Mila faktycznie masz racje ale to że pomnożyłem do kwadratu to nic nie psuje tylko więcej
roboty
14 kwi 01:01
Mila:
14 kwi 01:02
Paweł: zobaczyła byś Mila na to zadanie co ja wstawiłem bo nie mogę sobie z tym poradzić ?
14 kwi 01:04