Zadania z funkcji x^2
Marcin: Nie wiem czy w dobrym komentarzu, ale mam nadzieję że tak. Mógłby mi ktoś rozwiązać kilka
zadań.
1. Zapisz wzór funkcji w postaci iloczynowej. y=x2−3x−7 Odrazu mówię, że wiem o co tu chodzi
tylko nie wiem jak to tam przekształcić bo wychodzi delta 28 czyli 2√7 Jakby ktoś mógł mi to
rozpisać wyniki to y=(x−1+√7)(x−1−√7)
2. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których podana funkcja ma dwa miejsce zerowe.
a) f(x)=x2−4kx+2k2 wynik: kER\{0} E−należy
b) f(x)=k2x2−(2k−1)x+1 wynik: kE(−oo; 0) u (0;1/4) E−należy oo−nieskończoność
Z góry Wielkie DZIĘKI
14 kwi 00:35
Mila: y=x
2−3x−7
Δ=3
2−4*(−7)=9+28
Δ=37
| | 3−√37 | | 3+√37 | |
y=(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Czy o taki zapis Ci chodzi, czy bardziej rozpisać?
14 kwi 00:41
Mila: 2)f(x)=x2−4kx+2k2
Δ>0⇔trójmian ma dwa różne pierwiastki
Δ=16k2−4*2k2=8k2
8k2>0 ⇔k≠0⇔k∊R−{0}
zrób podobnie resztę.
14 kwi 00:50
Marcin: Ok dzięki to 2 już rozumiem to 1 już też ale jak byś miał taki przykład:
y=x
2−2x−6
Δ=b
2−4ac
Δ=27
To jak to tam skrócić?
14 kwi 11:46
14 kwi 12:30
Marcin: Ok dzięki myślałem, że to można jakoś inaczej skrócić i tak dzięki

a w taki zadaniu
b) y=k²x²−(2k−1)x+1
Δ > 0
(−(2k−1))² − 4k²> 0
4k² − 4k + 1 − 4k² > 0 wszystko rozumiem, ale skąd to −4k

przecież wzór to Δ=b
2−4ac
4k<1
k < 1/4
Z góry Wielkie DZIĘKI
14 kwi 13:40
Mila: y=k²x²−(2k−1)x+1
Δ=(2k−1)
2−4*k
2*1
Δ=4k
2−2*2k*1+1
2−4k
2 skorzystałam z wzoru skróconego mnożenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
Δ=−4k+1
−4k+1>0⇔−4k>−1
14 kwi 15:16
Marcin: No to wszystko jasne

Nie wiem jak mogłem zapomnieć o tych wzorach na skrócone mnożenie, ale
no cóż każdemu się zdarza

To chyba już wszystko wiem. No i dzięki Mila i Aga1
14 kwi 16:11
Mila:
14 kwi 16:14