dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=n^3- 9n^2 + 26n - 24 wyznacz wszystkie ujem
zaneta: moglby mi ktos pomoc? nie moge sobie z tym poradzic.
dany jest ciag o wyrazie ogólnym an=n3− 9n2 + 26n − 24 wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego
ciagu.
14 kwi 00:27
Paweł: an<0
n3−9n2+26n−24<0
14 kwi 00:28
Paweł: i teraz Horner budujesz tabelkę i po kolei sprawdzasz następnie rysujesz wykres i odczytujesz
14 kwi 00:30
zaneta: chyba nie wiem o jaka tabelke chodzi..
14 kwi 00:35
ICSP: tylko wyraz pierwszy
14 kwi 00:38
Paweł: no to mamy problem... jesteś na podstawie ?
14 kwi 00:39
zaneta: rozszerzenie, ale za bardzo nie kojarzę, mógbyś mi to jakos nakreślić?
14 kwi 00:40
14 kwi 00:43
Mila: Chodzi o rozłożenie wielomianu na czynniki i koledzy pytają czy umiesz dzielić wielomian przez
dwumian.
14 kwi 00:45
zaneta: tak umiem, tylko nie wiem po co to do tego?
14 kwi 00:46
Paweł: po to żeby ustalić miejsca zerowe żeby można było narysować wykres i rozwiązać nierówność
14 kwi 00:50
Mila: Po to, że masz rozwiązać nierówność.
podziel wielomian przez (x−2), bo w(2)=0
14 kwi 00:51
14 kwi 00:55
zaneta: no tak, obliczylam wyszło mi rownanie niższe x2 −7 +12
14 kwi 01:01
Mila: No to wszystko już masz.
Dobranoc.
14 kwi 01:02
zaneta: x2 −7x +12 *
ok dzięki juz rozumiem
14 kwi 01:02
zaneta: dobranoc
14 kwi 01:02