geometria
laik matematyczny: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12cm i 16cm obraca się wokół przeciwprostokątnej.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły.
Poproszę do tego zad. jeszcze rysunek. Plisss
13 kwi 23:26
ewa:
13 kwi 23:34
ewa: Powstaną 2 stożki złączone podstawami: jeden o tworzącej 12, drugi o tworzącej 16 . Promień
podstawy będzie równy wysokości spuszczonej z wierzchołka kata prostego
13 kwi 23:36
laik matematyczny: Mogę prosić dokładne rozwiązanie krok po kroku z rysunkiem, bo podana przez ciebie podpowiedź
nic mi nie daje, z maty jestem cieniutki Pliss
13 kwi 23:39
ewa:

c
2=16
2+12
2
c
2=400
c=20
Pole trójkąta wyjściowego =12*16:2=96 cm
2
| | 1 | |
Ale pole trójkąta możemy policzyć: |
| *20*r |
| | 2 | |
stąd r=9,6 cm
13 kwi 23:45
ewa: | | 1 | |
V= |
| *π*(9,6cm)2*20cm=... |
| | 3 | |
oblicz to sam na kalkulatorze dobrze?
P
c=2P
p+P
b1+P
b2
P
c=2*π*(9,6cm)
2+π*9,6cm*12cm+π*9,6cm*16cm=...
13 kwi 23:51
ewa: Sorki, pole całkowite to tylko pola boczne stożków, bez pola podstawy. Zapędziłam się...
Popraw:
Ma być : Pc=Pb1+Pb2=π*9,6cm*12cm+π*9,6cm*16cm=...
13 kwi 23:54
gringo: chyba dam rade
13 kwi 23:55