W trójkącie ABC |kątaCAB|=30^0
Zuzkaa: W trójkącie ABC |kątaCAB|=300 zaś AB jest najdłuższym bokiem tego trójkąta i |AB|=10√2
Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10
a) oblicz miary pozostałych kątów tego trójkąta
b) oblicz pole trójkąta ABC. Wynik przedstaw w postaci a√b − a , gdzie a∊N i b∊N
Proszę o pomoc...
13 kwi 23:16
Mila: | a | |
| =2R z twierdzenia sinusów |
| sin30 | |
a=2Rsin30
a=2*10*0,5
a=10
| | 10√2 | |
sinγ= |
| i γ to największy kąt w Δ |
| | 20 | |
γ=45
0 lub 135
0,
α+β+γ=180
180−(30+45)= 180− 75 = 105
0 zatem γ≠45
γ=135
180−(135+30)=180−165=15
β=15
0
14 kwi 00:31