Funkcja g określona jest wzorem g(x) = U{x^3 - 2x^2 - 5x + 6}{-x^2 + 4x - 3}
Wiktoria12: | | x3 − 2x2 − 5x + 6 | |
Funkcja g określona jest wzorem g(x) = |
| |
| | −x2 + 4x − 3 | |
a) wyznacz dziedzinę funkcji g i zapisz jej wzór w najprostszej postaci
b) narysuj wykres funkcji g
c) narysuj wykres funkcji h o wzorze h(x) = g(x) + |g(x)| + 4
Proszę o pomoc
13 kwi 22:48
ewa: zał. −(x2−4x+3)≠0 ⇔ −(x−3)(x−1)≠0 ⇔ x≠1, x≠3
Df=R\ {1,3}
13 kwi 22:52
Mila: −x2+4x−3 ≠0
oblicz Δ i znajdź miejsca zerowe.
podaj mi te miejsca zerowe
13 kwi 22:52
Mila: Skoro Ewa Cię wyręczyła to teraz sprawdź, czy któryś z tych pierwiastków nie jest pierwiastkiem
mianownika, jeśli tak to podziel licznik Hornerem przez (x−x1)
13 kwi 22:55
ewa: x
3−2x
2−5x+6= x
3−x
2−x
2+x−6x+6=x
2(x−1)−x(x−1)−6(x−1)=(x−1)(x
2−x−6)=(x−1)(x+2)(x−3)
| | (x−1)(x+2)(x−3) | |
zatem g(x)= |
| = −(x+2) |
| | −(x−1)(x−3) | |
13 kwi 22:57
ewa: b) Wykresem będzie prosta y= −x−2 , ale z wyciętym kółeczkami dla x=1 i x=3
13 kwi 23:00
ewa: c) h(x)=2g(x)+4=−2x tam gdzie g(x)≥0 (czyli dla x≤−2)
i h(x)=4 tam gdzie g(x)<0 (czyli dla x>−2)
13 kwi 23:05
roks: f(x)=−(x−1)2+x2+2x
prosze o rozwiazanie
21 kwi 14:33