równanie kwadratowe
Anabell: Rozwiąż równanie:
a) x − 2√x − 2 = 6
b) x + √2x − 1 = 2
13 kwi 21:42
ICSP: x − 2 − 2√x−2 − 4 = 0 oczywiście x ≥ 2
t = √x−2 , t ≥ 0
t2 − 2t − 4 = 0
dokończ.
13 kwi 21:49
Beti:
a) x−6 = 2√x−2 /()2 zał.:x−2>0 i x−6>0 => x ε (6,∞)
(x−6)2 = 4(x−2)
x2−12x+36 = 4x−8
uporządkuj, oblicz deltę, x1, x2 (uwzględnij założenie)
13 kwi 21:49
Beti: w zał. oczywiście powinny być nierówności słabe:
x−2≥0 i x−6≥0 ==> x ε <6,∞)
13 kwi 21:51
Anabell: dziękuję
13 kwi 22:00
patryk:
13 kwi 22:09