Oblicz pole powierzchni i objętość bryły
jola: Od sześcianu o krawędzi długości "a" odcięto naroża z płaszczyznami przechodzącymi przez środki
krawędzi. Oblicz pole powierzchni i objętość bryły.
13 kwi 21:41
Beti:

| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole podstawy tego ostrosłupa(naroża): Pp = |
| * |
| a* |
| a = |
| a2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Objętość ostrosłupa: Vn = |
| * |
| a2* |
| a = |
| a3
|
| | 3 | | 8 | | 2 | | 48 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
Objętość bryły: VB = Vsz − 8Vn = a3 − 8* |
| a3 = a3 − |
| a3 = |
| a3
|
| | 48 | | 6 | | 6 | |
Pole pow. bryły: P
c = 6a
2 − 24*P
p = 6a
2 − 3a
2 = 3a
2
13 kwi 22:17
Eta:
| | 1 | |
W skład pola całkowitego wchodzą: 8*P(kwadratu ACDE) = 8* |
| a2 |
| | 2 | |
| | a√2 | |
i 8 pól trójkątów równobocznych ABC o boku dł. |
| |
| | 2 | |
| | | |
P(bryły)= 4a2 + |
| =........ |
| | 4 | |
V(bryły) = a
3 − 8V (ostrosłupów − naroży)
| | 1 | | 1 | | | | a | |
V(ostrosłupa)= |
| P(ΔACF)*|FB|= |
| * |
| * |
| =..... |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
13 kwi 22:29
Eta:
@Beti pole całkowite ?
13 kwi 22:34
Mila: Eta szukam Cię od wczoraj. Spójrz na zadanie u ASDF. Chodzi mi o jego sposób. Nie mogę zobaczyć
tego Δ co rozważył ASDF.Nie chciałabym potwierdzić błędnego rozwiązania. Ja rozwiązałam
inaczej, ale przecież każde zadanie można rozwiązać róznymi sposobami.
Zadanie z narożami rozwiązałaś moim ulubionym sposobem.
Pozdrawiam Cię.
13 kwi 22:37
Beti: o kurczaki

Faktycznie dałam ciała

Dobrze, że to zauważyłaś
13 kwi 22:41
Eta:
@
Mila Witam

Podrzuć ten post ASDF do góry ( nie chce mi się szukać )
@
Beti ......... Spoko, każdemu się zdarza
13 kwi 22:47
jola: dziękuję za pomoc

ja jestem totalna noga z matematyki
13 kwi 22:49
jola: przepraszam ale czy przy polu całkowitym nie powinno być 6*pole kwadratu ACDE?
13 kwi 23:42
Eta:
Sorry (chochlik) ......... tak oczywiście
13 kwi 23:44
Gustlik: Przy obliczaniu pól brył uczulam na jedną rzecz: o ile przy odcinaniu kawałka bryły objętość
mozemy obliczyć odejmując objetości kawałków od objętości bryły, która była przed odcieciem
kawałków, o tyle z polem już tak nie jest. Przy odcinaniu fragmentów bryły powstają
dodatkowe ściany, będąca przekrojami, których wcześniej nie było. Ściany te dają
dodatkowe pole, którego wcześniej nie było, a które trzeba uwzględnić przy obliczaniu
pola bryły powstałej po odcieciu tych fragmentów.
14 kwi 01:10