granica ciągu
Paweł: | | 7 | |
Wiedząc że an=− |
| i bn=2n3 |
| | n3 | |
oblicz lim
n→∞=(a
n*b
n)
czy można to wymnożyć ? bo jak mnoże to wychodzi inny wynik a jak liczę osobno to inny. Który
sposób jest dobry ?
13 kwi 21:31
Paweł: jeszcze jedno pytanie
| | 2 | |
limn→+∞ |
| ile to jest i dlaczego ? |
| | √3n+1+√3n−1 | |
13 kwi 21:49
Paweł: proszę pomóżcie

!
13 kwi 21:56
Beti: moim zdaniem:
w pierwszym przykładzie − najpierw wymnażasz, potem liczysz granicę (odp.: −14)
w drugim przykładzie:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0 |
| | √n2(3/n+1/n2)+√n2(3/n−1/n2) | | n+n | | n | |
13 kwi 22:00
Mateusz:
W pierwszym mozna i tak i tak musi wyjsc to samo więc gdzieś robisz błąd
13 kwi 22:01
Paweł: tam w pierwszym ma być oczywiście bez =, ale nie jestem właśnie pewny jak to ma być
13 kwi 22:03
Paweł: | | 7 | | 7 | |
I limn→∞(− |
| *2n3)=limn→∞(− |
| )*limn→∞2n3=0*(+∞)=0 |
| | n3 | | n3 | |
| | 7 | |
II limn→∞(− |
| *2n 3)=lim n→∞(−14)  |
| | n3 | |
13 kwi 22:07
Paweł: Beti nie rozumiem w drugim jak uprościłaś ten mianownik
13 kwi 22:11
Beti: | | 3 | | 1 | |
wyciągnęłam przed nawias n2. W nawiasach powstały ułamki: |
| i |
| , które dążą do |
| | n | | n2 | |
zera. Zostaje więc
√n2 +
√n2 = n+n = 2n
13 kwi 22:20
niuans: I sposób 1 przykład
wyszło ci 0*+∞ jest to wyrazenie nieoznaczone więc liczysz dalej
13 kwi 22:41
Paweł: rzeczywiście niuans dzięki

Beti troche to dla mnie dziwne że sobie tak ''na raty'' liczysz granicę, ale ja za bardzo tego
nie ogarniam więc pewnie dobrze jest
13 kwi 23:41