af
czekoladka: Wyznacz wartości parametrów a i b dla których jedynymi rozwiązniami równania
x4+(a−b)x3−(ab+1)x2−(a−b)x+ab=0
są liczby x=1 i x=−1
13 kwi 21:23
czekoladka: Próbowałam to robić hornerem albo po prostu podstawiajac 1 i −1 za x, ale wychodzi 0=0 ...:(
13 kwi 21:28
łukasz: kurcze też nie wiem ...
13 kwi 21:36
ICSP: masz odp ?
13 kwi 21:46
ICSP: mi niby wyszło że dla każdych a,b,
13 kwi 21:47
Ajtek: Masz odpowiedzi?
13 kwi 21:47
ICSP: Ajtek jak ci wyszło?
13 kwi 21:48
Ajtek: Mi wyszło dla a,b=±√2, ale to raczej wielbłą jest.
13 kwi 21:48
Ajtek: "wielbłąd"
13 kwi 21:49
czekoladka: nie mam odpowiedzi:(:(
13 kwi 21:49
czekoladka: wielbłąd =wielki błąd

13 kwi 21:49
Ajtek: czekoladka dokładnie

13 kwi 21:50
ICSP: ech

Musze poprawić swoje xD
13 kwi 21:51
Ajtek: Ale ja nie mam pewności, że to jest dobrze
ISCP
13 kwi 21:52
ICSP: a teraz mi wychodzi :
a = 1 b = −1
a = −1 b = 1
a = b = 1
13 kwi 21:55
ICSP: hmm
to może pokażesz jak liczysz i sprawdzimy wspólnie
13 kwi 21:55
Ajtek: Jak to robisz ICSP?
13 kwi 21:55
Ajtek:
13 kwi 21:56
ICSP: byłem pierwszy

pisz
13 kwi 21:56
Ajtek: NIe wiem czy to robię dobrze, próbuje ze wzorów Vieta jechać, nie mam pewności czy tak mogę

.
13 kwi 21:56
ICSP: ale przecież tutaj na oko widać grupowanie
13 kwi 21:57
Ajtek: Z tego co wiem specem od wielomianów jesteś Ty

. Ja to zafdanko potraktowałem sportowo, jak
widzisz nie mając pewności, czy tak można. Grupowania jakoś nie widzę

.
13 kwi 21:59
ICSP: x4 +(a−b)x3 − (ab)x2 − x2 − (a−b)x + ab = x2(x2−1) + (a−b)x(x2−1) − ab(x2−1) =
(x2−1)(x2 (a−b)x −ab)
i teraz analizuję : (x2 (a−b)x −ab)
po pierwsze sprawdzam deltę. Δ ≥ 0
teraz rozważam rozwiązania podwójne :
x = 1 oraz x = −1 są podwójnymi pierwiastkami
a na sam koniec rozważam x = 1 oraz x = −1
13 kwi 22:00
Ajtek: Chwila, analiza

.
13 kwi 22:02
Ajtek: Z tego co widzę to masz ok, jestem matematycznym minimalistą i nie chciało mi się rozpisać:
−(ab+1)x
2=−(ab)x
2−x
2
13 kwi 22:07
ICSP: Wyniki tez ok ?
13 kwi 22:08
Ajtek: Tego nie jestem pewien, analizuje dalej

. Δ=a
2+b
2
13 kwi 22:09
ICSP: ja zawinąłem to do (a+b)2
13 kwi 22:11
Ajtek: fakt zapomniałem że w Δ masz −4ac
13 kwi 22:12
A:
dla (a,b) = (−1;−1); (1;1) są dwa podwójne
dla (a,b) = (−1;1); (1;−1) jeden jest potrójny, a drugi jest pojedynczy
13 kwi 22:15
Grzesiu: podstaw najpierw 1 potem postaw −1 i rozwiąż układ równań i wyjdzie ^^
14 kwi 00:31