Z warunku wpisania okręgu w ten trapez mamy: a+b= 4+4
czyli a+b=8 oraz z tego,że |AS|=3|SC| wynika ,że
| a | ||
ΔABS~ ΔCBS w skali k= 3 ⇒ | =3 ⇒ a= 3b | |
| b |
| a−b | ||
x= | =.......... h2= 42−x2 ⇒ h=..... | |
| 2 |
| a+b | ||
P= | *h=......... | |
| 2 |
Wystarczy teraz tylko skorzystać, z tego, że △ASB ~ △DSC (k,k)
Skala podobieństwa tych trójkątów wynosi k = 3, zatem podobieństwo pól to:
P1 = 9P2
Oznaczmy sobie dłuższą podstawę: 3a, a krótszą a. Suma tych podstaw jest równa 4a. Z warunku,
że na okręgu opisano trapez wiemy, że 2c = a + b ⇔ 4 + 4 = 3a + a ⇔ 8 = 4a ⇔ a = 2
Czyli |AB| = 6 oraz |CD| = 2, pozostało wyznaczyć h, nie jest to problem:
42 = h2 + (2)2
h2 = 16 − 4
h2 = 12 ⇔ h = 2√3
| (a + b)*h | ||
P = | ||
| 2 |
| 8 * 2√3 | ||
P(tr) = | = ... | |
| 2 |
..........
popijają?
fajerwerków nie ma
4.3
ładnie ! a matma? 6 czy 5 ?
ona mi "wyciągnęła" najbardziej
Fajnie byłoby zastosować wzór P(tr) = (√P1 + √P2)2
tak ojczysty język
+ wos, historia i inne takie
<lubię to>
Bardzo poręczny