Ciągi - trudniejsze
Tomi: Ciąg (bn) określony jest wzorem (bn) = 212−n , n≥1
a) udowodnij, że ten ciąg jest geometryczny i podaj jego iloraz
b) oblicz log2 b1 + log2 b2 + log2 b3 +...+ log2 b50
Proszę o pomoc z tym zadaniem
13 kwi 20:31
Jola61: bn=212−n
bn+1=212−(n+1) = 211−n
q=bn+1 : bn = 211−n : 212−n = 211−n−12+n= 0,5
q jest stałe więc jest to ciąg geometryczny o ilorazie q=0,5
b) to 0 na końcu to chyba przypadek? chyba, że ostatnim wyrazem ma być 50?
log2b1+log2b2+log2b3+log2b4+log2b5=log2(b1b2b3b4b5)=
=log2(211210292827)=log2245=45
13 kwi 21:07
Tomi: to nie przypadek
13 kwi 23:05
Jola61: musiałam wczoraj odejść, jeżeli nie jest za późno to kontynuuję
log2b1+..log2b50=log2(211+210..2−38)=log2211+10+...+(−38)
wykładnik to jest suma ciągu arytmetycznego a1=11 a50=−38 r=−1
zatem S50=−675
log22−675=−675
14 kwi 13:54