równanie trygonometryczne
Magda99: Wyznacz dziedzinę oraz wszystkie rozwiązania równania
| sin x − 1 | | 1 | |
| = |
| − cos x |
| 2sin x | | tg x | |
Może mi ktoś z tym pomóc?
Dzięki z góry
13 kwi 20:26
Wiktoria12: nikt nie da rady?
13 kwi 22:49
Beti:
D: sinx ≠ 0 i tgx ≠ 0 −−> x ≠ kπ, gdzie k ε C
| sinx−1 | | cosx | |
| = |
| − cosx /*2sinx
|
| 2sinx | | sinx | |
sinx − 1 = 2cosx − 2sinxcosx
sinx − 1 = −2cosx(sinx − 1)
sinx − 1 + 2cosx(sinx − 1) = 0
(sinx − 1)(1 + 2cosx) = 0
| | 1 | |
sinx = 1 lub cosx = − |
|
|
| | 2 | |
| | π | | 2 | | 4 | |
x = |
| +kπ lub x = |
| π+2kπ lub x = |
| π+2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
13 kwi 23:02
Eta:
Założenia: sinx≠0 i tgx≠0 i ze względu na tangens cosx≠0
| sinx−1 | | cosx | |
| = |
| −cosx |
| 2sinx | | sinx | |
| sinx−1 | | cosx−sinx*cosx | |
| = |
| |
| 2sinx | | cosx | |
sinx(sinx−1)=2sinx(cosx−sinx*cosx)
sinx(sinx−1) +2sinxcosx(sinx−1)=0
sinx*(sinx−1)[1+2cosx]=0
sinx=0 −−− odrzucamy v sinx−1=0 v 2cosx+1=0
teraz dokończ .............
13 kwi 23:09