Proszę o sprawdzenie zadania za 2 punkty.
jok: Do zbiornika o pojemności 700m3 (700 m sześciennych) można doprowadzić wodę dwiema rurami. W
ciągu jednej godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura.
Czas napełnienia zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16h krótszy od czasu napełniania tego
zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony,
jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie
x − rura nr. I, ( lepsza)
y − rura nr. II (gorsza)
x−5 = y
x*t= 700
(x−5)(t+16)= 700
| 700 | | 700 | |
| = |
| − 16 ( przenoszę 16 na drugą strone dla wygody i odrazu dodam to) |
| x | | x−5 | |
700x = 700x − 3500 + 16x
2 − 80x
16x
2 −80x − 3500 =0 / (podziele na 2)
8x
2 − 40x − 1750 = 0
Δ= 1600 + 4(8*1750)= 57600 >>
√Δ = 240
warunek : x>0
praca wspolna na 1 godzine pracy to poprostu (x+y),
(x+y)t = 700
teraz tylko odpisać dobrze czy źle.
Podpowiedzi do tego typu zadań mile widziane.
Nara.