stereometria - rozszerzona
Niki13: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy
ostrosłupa. Dwie spośród krawędzi bocznych są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem α
takim, że cosα=1/3.
Narysuj ostrosłup i zaznacz kąt α. Oblicz tangens kąta β jaki tworzy z płaszczyzną podstawy
najdłuższa krawędź boczna.
prosze o pomoc!
13 kwi 20:21
dero2005:
l
2 = 3a
h =
√(l2)2 − a2 =
√9a2 − a2 =
√8a2 = 2
√2a
d = a
√2
| | h | | 2√2a | |
tg β = |
| = |
| = 2 |
| | d | | a√2 | |
13 kwi 22:05