Wyznacz macierz x z równania:
Sonia223: Wyznacz macierz x z równania:
XB+X=2At
A= [5]
[1]
B=[3 −2]
[−1 1]
czyli At=[5 1]
2At=[10 2]
Jak wyznaczyć to x? Jak dalej robić?
13 kwi 19:49
Krzysiek: XB+X =2AT
X(B+I)=2AT
X=2AT(B+I)−1
tylko niestety det(B+I)=0 więc nie znajdziesz macierzy odwrotnej
więc wstaw za macierz X ={{a,b},{c,d}}
i porównaj odpowiednie elementy i wylicz a,b,c,d
13 kwi 19:54
Sonia223: kurcze nie wiem i tak jak dalej robić ; / tam jest w nawiase (B+1)?
13 kwi 19:59
Krzysiek: I − macierz jednostkowa czyli: {{1,0},{0,1}} lub inny zapis:
|1 0|
|0 1|
13 kwi 20:02
Sonia223: ale dlaczego tak zapisales?
Tam bylo XB+X=2AT skad wzielo sie to X(B+I)?
13 kwi 20:04
Krzysiek: to sprawdź czy: X(B+I) =XB +X (po prostu wyciągnąłem przed nawias macierz X, i została tak
jakby 'jedynka' tylko, że w macierzy ta 'jedynka' to właśnie I )
tylko jak napisałem, to nic nie daje, bo det(B+I) =0 więc tak nie wyliczysz macierzy X
13 kwi 20:08
Sonia223: ok to już skumałam

rozpisalam sobie i rozumiem

a jak to podstawic wtedy?
13 kwi 20:15
Sonia223: :( hm
13 kwi 20:19
Krzysiek: pomyliłem się pisząc macierz X, by wymiary się zgadzały macierz X jest postaci:
X= |a b|
czyli wymiaru 1 na 2
rozpisz lewą stronę tak by otrzymać jedną macierz i porównaj pierwszy element tej macierzy z
elementem macierzy z prawej strony(czyli 10)
13 kwi 20:21
Sonia223: czyli:
[x] * [3 −2] + [x]= [10 2]
[−1 1]
[a b] *[3 −2] + [a b]= [10 2]
[−1 1]
co dalej?
13 kwi 20:26
Sonia223: hm nie wiem ; /
13 kwi 20:34
Sonia223: Pomoże mi ktoś?:( Proszę
13 kwi 20:41
AS: A = 5 3 AT = 5 2 B = 0 −1
2 1 3 1 1 0
A*X = 2*B − AT
A*X = 2*(0 −1) − 5 2 = −5 −4
1 0 3 1 −1 −1
X = A−1 * −5 −4
−1 −1
Obliczam A−1
Wyznacznik macierzy A W = 5*1 − 2*3 = −1
AT = 5 2
3 1
Macierz odwrotna (AT)−1 = (−1 3)
(2 5)
X = |−1 3| * |−5 −4| |2 1|
|2 5| |−1 −1| = |−5 −3| (wynik)
Sprawdzenie
|5 3| * |2 1| + |5 2| = |−5 −4| + |5 2| = |0 −2| = 2*B
|2 1| −5 −3| |3 1| |−1 −1| |3 1| |2 0|
14 kwi 09:57