Zadanie z geometrii analitycznej. :)
Dominika: Proste k: x + y − 5 = 0 i m: 2x − y − 4 = 0 przecinają się w punkcie C. Wiedząc ,że A jest
przecięcia prostej z osią OY. a B , w którym m przecina się z osią OX. Oblicz odległość punktu
C od środka odcinka AB.
Gustlik: Przekształć oba równania do postaci kierunkowej y=ax+b (funkcja liniowa):
k: y=−x+5 ⇒ A=(0, 5) (prosta przecina oś OY w punkcie (0, b))
m: y=2x−4 ⇒ B=(2, 0) (prosta przecina oś OX w punkcie (M
0, 0), gdzie x= M
0 to miejsce zerowe
funkcji, miejsce zerowe tej funkcji to x=2)
1. Wyznacz teraz środek odcinka:
2. Wyznacz punkt przecięcia prostych C rozwiązując układ równan utworzony z równan tych
prostych3. Wyznacz współrzędne wektora CS
→ ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html oraz jego długość ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html lub skorzystaj ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html , chociaż to to samo, co długość wektora, wg mnie wektorami
jest bardziej przejrzyscie.