Nie bardzo wiem jak zacząć
Grigorij: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y=f(x) są liczby −2 oraz 6, a wierzchołek jej wykresu
należy do prostej o równaniu y=2x. Napisz wzór tej funkcji.
13 kwi 18:17
Saizou : a wiec odległość między miejscami zerowymi wynosi 8, zatem wierzchołek paraboli ma współrzędne
(2:y)
wstawmy za x=2 do funkcji liniowej
zatem y=2*2=4, zatem W=(2:4)
postać iloczynowa funkcji y=a(x+2)(x−6). Wstawmy sobie współrzędne wierzchołka, zatem
4=a(2+2)(2−6)
4=−16a
| | 1 | | 1 | |
a=− |
| , zatem wzór funkcji y=− |
| (x−2)+4 |
| | 4 | | 4 | |
13 kwi 18:31
Saizou : | | 1 | |
znaczy się y=− |
| (x−2)2+4 |
| | 4 | |
13 kwi 18:31
Grigorij: Czasem najprostsze rzeczy wydają się trudne. Dzięki wielkie, pozdrawiam!
13 kwi 18:35
karina: skoro to funkcja kwadratowa wykres będzie postaci y=a(x−b)(x−c) masz miejsca zerowe więc
wstawiasz i masz y=a(x+2)(x−6) wymnażasz i masz y= a(x
2−4x−12)=ax6
2−4ax−12a
| | −b | | −Δ | |
współrzędne wierzchołka funkcji to (p;q) gdzie p= |
| a q= |
| (gdzie b to |
| | 2a | | 4a | |
współczynnik przy x a a to współczynnik przy x
2) o ile dobrze pamiętam.
| | 36a2−16*12 | | 4a | |
więc podstawiasz |
| =2* |
| rozwiązujesz i masz współczynnik a |
| | 24a | | 12a | |
13 kwi 18:37