stereometria
Gloksa: 67. Oblicz stosunek objętości sześcianu o krawędzi długości 4 cm do objętości kuli opisanej na
tym sześcianie.
68. Do gry planszowej używana jest kostka w kształcie czworościanu foremnego, którego krawędź
ma długość 2 cm. Wyznacz odległość między środkami skośnych krawędzi tego czworościanu.
69. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego trójkątnego, w którym wysokość jest
równa 24, a wysokość ściany bocznej wynosi 26.
13 kwi 18:15
pigor: ... np. tak : d=4
√3 to długość przekątnej sześcianu , wtedy
| | Vs | | 43 | |
a) |
| = |
| = |
| | Vk | | 43π(4√32)3 | |
| | 42*3 *8 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| √3. ...  |
| | π43 *3√3 | | √3 | | 3π | |
13 kwi 18:51