uklad z trzema niewiadomymi
bolson:
| ⎧ | x+y=2√29 | |
| ⎨ | x2=36+z2−6z |
|
| ⎩ | y2=16+z2−4z | |
jak ugryźć to w jak najłatwiejszy sposób?
13 kwi 17:55
ICSP: widzę dwa twierdzenia cosinusów oraz długość jednego boku trójkąta : 2√29
czy nie łatwiej byłoby skorzystać z twierdzenia o dwusiecznej?
13 kwi 18:04
bolson: pewnie byłoby, gorzej jeżeli się go nie zna i trzeba się męczyć z takimi cudami, których pewnie
i tak nie da się rozwiązać na moim poziomie
13 kwi 18:11
ICSP: pewnie

Wyznacz z pierwszego x lub y i wstaw do drugiego lub trzeciego
13 kwi 18:13
bolson:

kąt ACB ma 120 stopni
czy to twierdzenie brzmi:
xy =
64 ?
13 kwi 18:20
ICSP: Co masz obliczyć ?
13 kwi 18:23
bolson: x, y i tą dwusieczna
z tym twierdzeniem to już proste, dzięki
13 kwi 18:26