ciagi
Yelop: Trzy rozne liczby, ktorych suma rowna jest 63, sa trzema kolejnymi wyrazamia ciagu
geometrycznego, jednoczesnie te liczby sa pierwszym, czwartym i szesnastym wyrazem ciagu
arytmetycznego. Jakie to liczby?
13 kwi 17:48
nikon: dane a, b=a+3r, c=a+14r − pierwszy, czwarty i szesnasty wyraz c.a.
rozw ukł równań
a+b+c=63
cb=ba
13 kwi 18:05
ICSP: a+b+c = 63
b
2 = ac
b = a + 3r
c = a + 15r
reszta dla ciebie
13 kwi 18:05
asdf: tu będą dwa przypadki?
13 kwi 18:14
nikon: pewnie będą z delty
13 kwi 18:15
asdf: albo grupowaniem

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + a + 3r + a + 15r = 63
3a + 18r = 63
a + 6r = 21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a + 3r)
2= a(a + 15r)
a
2 + 6ra + 9r
2 = a
2 + 15ra
9r
2 − 9ra = 0
9r(r − a) = 0
r = 0 v r = a
dla r = 0
a = 21, b = 21, c = 21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla r = a:
7a = 21
a = 3
r = 3
13 kwi 18:21
Yelop: niby to tak zrobilem, ale wciaz mi cos nie wychodzi.. Dziwne.. myslalem ze robie cos zle..
13 kwi 18:23
pigor: ... np. tak : niech
a,b,c=? − szukane liczby, to z własności ciągu
geometrycznego i warunków zadania masz układ równań :
a+b+c=63 i b
2=ac i
(*) a=a1 i b=a+3r i c=a+15r ⇒
⇒ a+a+3r+a+15r=63 i (a+3r)
2=a(a+15r) ⇔ 3a+18r=63 i a
2+6ar+9r
2=a
2+15ar ⇔
a+6r=21 i 9r
2−9ar=0 /:9 ⇔ a=21−6r i r(r−a)=0 ⇒ r=a i a=21−6a ⇔ 7a=21 i r=a ⇔
a=r=3 , zatem z (*) mamy :
(a,b,c)=(3, 12, 48) − szukane liczby . ...
13 kwi 18:23
pigor: ... oczywiście rozwiązanie r=0 odpada, bo mają to być różne liczby

. ...
13 kwi 18:25