????
filip: funkcja kwadratowa o miejscach zerowych 2 i −3 której wykres przechodzi przez punkt (1,8)ma
wzór
a)y=−2(x−2)(x+3)
b)y=2(x−2)(x+3)
c)y=8(x−2)(x+3)
d)y=(x+2)(x−3)
13 kwi 17:32
nikon: no zaproponuj coś, rozwiń temat sprawdzimy potem
13 kwi 17:34
filip: nie wiem jak zabrać się za to
13 kwi 17:38
ICSP: skorzystaj z postaci iloczynowej. Odp sama się nasunie.
13 kwi 17:40
nikon: miejsca zerowe 2 i −3 mają funkcje a, b, c
podstaw punkt (1,8) po kolei za x =1 a za y=8 do każdej z tych fun. oblicz i wybierz odp
13 kwi 17:41
Saizou : a więc postać iloczynowa funkcji będzie wyglądać tak
y=a(x−2)(x+3) , żeby obliczyć a trzeba wstawić współrzędne punktu
zatem
8=a(1−2)(1+3)
8=−4a
a=−2
wzór funkcji y=−2(x−2)(x+3)
13 kwi 18:08
filip: dzieki wielkie
14 kwi 18:30